Vandalizarea „Hidrei” n-a servit ca lecție. Jandarmii și polițiștii nu au fost solicitați să asigure protecția sculpturilor ce vor fi expuse în Iași

Iașul a devenit începând de astăzi o „atracție” pentru hoți și persoanele „certate” cu arta. Zeci de lucrări plastice vor fi expuse în locuri publice din municipiu în cadrul unui eveniment dedicat sculptorilor români.
Anul trecut, în cadrul aceluiași eveniment, sculptura Hidra a fost vandalizată de către localnici. Ulterior, statuia intitulată „Chemarea”, lucrarea aflată pe bulevardul Ștefan cel Mare, a fost vandalizată de către un tânăr care a lovit unul dintre clopote, din curiozitate. În urma acestui gest partea lovită s-a desprins și este păstrată de către Primăria Iași.
Transportul celor nouă brățări dacice din aur
În aceste condiții, începând de astăzi, este celebrată ca în fiecare an, Ziua Națională a Culturii dedicată lui Constantin Brâncuși, prin Luna Sculptorilor Români – cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România.
Reprezentanții Poliției Iași ne-au precizat că nu le-a fost cerută protecția bunurilor. De asemenea, nici jandarmii nu vor asigura securitatea sculpturilor. Aceștia din urmă se ocupă, potrivit legii, doar de bunuri de valoare ale statului. De exemplu, la expoziția din anul 2007 din Iași, jandarmii au adus cu un transport securizat, secret, cele nouă brățări dacice din aur.
Unde vor putea fi admirate lucrările
Evenimentul care va începe astăzi este organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Ajuns la cea de-a V-a ediție, proiectul se desfășoară în perioada 19 februarie – 19 martie, în colaborare cu mai instituții de cultură partenere. Pe principalele artere pietonale ale orașului vor fi expuse lucrări de „renume internațional, alături de cele mai recente creații ale artiștilor contemporani din România și Republica Moldova”, potrivit anunțului evenimentului.
Peste 250 de sculpturi vor fi vernisate în cadrul celor 35 de expoziții personale și colective, iar 53 de opere urmează a fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând orașul într-un circuit cultural. Vor fi expuse lucrări la Aeroportul Iași, Muzeul Național al Literaturii Române, Galeria Facultății de Arhitectură, Galeria Ateneului Național din Iași, Palatul Culturii, Muzeul Mitropolitan, Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Palatul Braunstein și Casa Universitarilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Ce sculptori vor expuse la Iași
De asemenea, vor fi organizate expoziții speciale în galerii precum Galeria Pallady, Galeria Drossu, Galeria Octav Băncilă, Galeria La Geam, Arcada Central Art Space și ArtEast Gallery, într-o colaborare fructuoasă cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași. Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Palas Campus, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Strada Lăpușneanu și Bulevardul Carol I.
Citeste mai multe AICI