Un tânăr polițist din Iași a denunțat șase tentative de mituire asupra sa
Polițiștii noi, abia intrați în sistem, denunță mai ușor încercările de mituire. Un polițist din Iași, de doar 21 de ani și doar un an vechime a denunțat de șase ori în acest an tentativele de mituire asupra lui. Tot în acest an, alți doi agenți au denunțat șpaga oferită.
La nivel național, 140 de polițiști au denunțat mite. Agentul din Iași a formulat cele șase plângeri la începutul acestui an, iar apoi în luna mai a fost transferat la Suceava unde a continuat să denunțe șoferi care încercau să îl mituiască.
Întâi a vrut să-i mituiască pe poliști, iar apoi i-a luat la bătaie
Un alt exemplu în ceea ce privește suma refuzată drept mită, este acela a doi agenți de poliție din Iași care au reclamat pe 19 februarie 2024, faptul că un conducător auto le-a promis sumele de 3.000 de lei și 30.000 de euro pentru a nu lua măsurile legale în legătură cu mai multe infracțiuni, respectiv distrugere provocată unui autoturism cu care s-ar fi șicanat în trafic, acroșarea unui alt autovehicul în parcarea unui mall și refuzul de a i se recolta probe biologice. Mita a fost promisă în sediul unei secții de poliție din Municipiul Iași unde bărbatul urma să fie cercetat pentru aspectele menționate, după care i-a amenințat pe cei doi polițiști cu violențe fizice și l-ar fi lovit pe unul dintre ei. Ulterior, șoferul a și fost arestat preventiv pentru cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.Potrivit informațiilor Ministerului Afacerilor Interne, în primele opt luni ale acestui an, 140 de polițiști au sesizat la Direcția Generală Anticorupție fapte de corupție. Acest aspect indică o medie de o sesizare la aproape două zile, formulată de lucrători ai MAI.
În comparație, raportat la aceeași perioadă a anului anterior, numărul angajaților MAI care au sesizat fapte de corupție este în creștere cu 26%. Cele mai multe denunțuri au fost formulate de angajați ai Poliției Române, urmați de lucrători din structurile Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări și serviciile județene specializate, Poliției de Frontieră Române și Jandarmeriei Române. De asemenea, vârsta angajaților MAI, care au respins mita oferită de cetățeni, este cuprinsă între 20 și 45 de ani, vechimea în muncă a acestora fiind de la 1 an la 18 ani de activitate. În ceea ce privește vârsta persoanelor cercetate pentru dare de mită, la nivel național, aceasta este cuprinsă între 20 și 63 de ani, fiind înregistrate inclusiv situații în care tată și fiu au încercat să corupă angajați ai MAI. De altfel, în numeroase situații în care polițiștii au raportat fapte de dare de mită, pentru probarea activității infracționale au fost puse la dispoziția organelor de cercetare imaginile de pe dispozitive de tip body-cam și aparate radar din dotarea angajaților MAI, ulterior, fiind realizate, inclusiv, acțiuni de prindere în flagrant. Utilizarea la scară tot mai largă în activitatea zilnică a polițiștilor a sistemelor audio-video portabile, de tip „Body Worn Camera” a condus la creșterea sesizărilor în ceea ce privește dările de mită ale conducătorilor auto care își doresc astfel să scape de urmările legale ale abaterilor constatate.
Citeste mai multe AICI