Un student ieşean din 10 renunţă la studii în anul I. Observaţii din interior despre fenomenul reorientării academice
La finalul anului universitar 2020-2021, numărul de studenţi din anul întâi era cu aproximativ 10% mai mic decât la începutul aceluiaşi an. Deşi rata de abandon a studiilor atinge, în fiecare an, cifre semnificative, adesea acestea sunt compensate de iniţiativele tinerilor de a se realiza într-un domeniu în care se regăsesc cu adevărat (sau măcar pe care şi-l doresc într-o mai mare măsură). Analizăm în continuare mai îndeaproape fenomenul reorientării academice.
Cele două sesiuni de admitere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi din vara şi toamna anului 2023 au înregistrat un număr de înscrişi mai mare decât cel din anul precedent, depăşind cifra de 20.000 de dosare depuse pentru licenţă şi master, conform informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei. Cu toate acestea, pentru o oarece parte dintre aceştia viaţa de boboc la facultate nu mai ţine de domeniul noului.
Ce se întâmplă?
Nu pentru toţi tinerii alegerea unei cariere, a unui domeniu de studiu şi de activitate este o decizie care se poate face în cei 4 ani de liceu, cu maturitatea de care aceştia dispun la respectivele momente. Este cert, foarte multe instituţii de învăţământ superior pun la dispoziţie diverse programe prin care viitorii absolvenţi sunt invitaţi să afle informaţii despre sferele lor de interes. Cu toate acestea, niciun workshop, webinar sau prezentare de ofertă educaţională nu poate simula realitatea din amfiteatrele facultăţii sau de la locul de muncă.
Citește mai mult AICI