Un puiet recoltat din Teiul lui Eminescu a fost sădit ieri la Praga

Un puiet recoltat din Teiul lui Eminescu a fost sădit ieri la Praga, pentru a marca scurta şedere a marelui poet botoșănean în capitala Cehiei.

Plantarea teiului din Grădina Copou din Iaşi în Piaţa Namesti Miru din Praga a fost făcută în colaborare cu Ambasada României în Republica Cehă.

Pe lângă plantarea teiului, a fost oferită și o placă comemorativă care a fost amplasată lângă arbore, cu un mesaj care celebrează opera lui Eminescu şi care subliniază importanţa culturală a acestui eveniment.

Plantarea unui puiet din Teiul lui Eminescu este un omagiu adus poetului botoșănean şi o dovadă a aprecierii de care se bucură opera sa şi pe plan internaţional. Autoritățile ieșene transmit că astfel se marchează scurta şedere a poetului Mihai Eminescu la Praga, în 1869. De altfel, cea mai cunoscută fotografie a poetului a fost realizată în acea perioadă, în Piaţa ‘Sf. Wenceslas’, atunci când Eminescu avea 19 ani.

Nu este prima inițiativă a ieșenilor de acest fel. În 2017, un tei a fost plantat lângă statuia poetului Mihai Eminescu din Stadtpark, o piaţă publică din centrul Vienei, prilej cu care a fost dezvelit un însemn care a marcat acest eveniment.

Cunoscut sub numele de „Teiul lui Eminescu” din Parcul Copou Iași, copacul este un tei argintiu care are peste 550 de ani. Acest arbore l-a inspirat pe Eminescu să scrie poeziile „Povestea teiului”, „Floare de tei” sau „Făt Frumos din tei”.

sursa – stiri.botosani.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *