Un inginer ieșean a inventat un sistem de încărcare a mașinilor electrice care permite și injectarea de energie în rețea

Mihai Andrei Luca, un doctorand din cadrul Facultății de Inginerie Electrică (Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași) a realizat o cercetare inedită, un sistem ce vizează monitorizarea, respectiv optimizarea încărcării mașinilor electrice noaptea, astfel fiind redus surplusul de pierderi de energie, scrie Ziarul de Iași.
Totul a început pe când tânărul trebuia să-și susțină teza de disertație. Împreună cu profesorul său coordonator, șef lucrări dr.ing. Bogdan Neagu, cei doi au propus un sistem unic, o strategie prin care vehiculele electrice, deși conectate la rețele electrice la orele după-amiezii, în perioada de vârf de sarcină, ele încep să injecteze în rețea treptat, până pe la ora 00:00, iar abia ulterior se încarcă.
,,Împreună cu tânărul Mihai Andrei Luca am constatat undeva la nivelul anilor 2018-2019, atunci când au luat amploare vehiculele electrice, că influența conectării acestora pentru încărcarea la rețeaua electrică ar avea un impact negativ asupra rețelei. În momentul respectiv, am propus câteva strategii de încărcare a vehiculelor electrice, așa fel încât să aibă loc optimizarea atât a tensiunii la consumator, mai ales seara, în vârful de sarcină, precum și minimizarea pierderilor de energie în rețea.

Andrei Mihai Luca
Pe baza acestei idei incipiente, inovative cumva la momentul respectiv, tânărul a propus o temă de cercetare pe care o studiază în continuare la doctorat.
Strategia pe care noi am propus-o la momentul respectiv era ca vehiculele electrice să fie încărcate propriu-zis noaptea, în intervalul 01:00-06:00 pentru a minimiza surplusul de pierderi energie, tensiunea necorespunzătoare datorată conectării la rețelele electrice a vehiculelor electrice în perioada de vârf de sarcină, la orele după-amiezii”, a declarat profesorul.
Sursă: ziaruldeiasi.ro