Un accident controversat pe drumul morții le dă judecătorilor ieșeni bătăi de cap

O ieșeancă a văzut moartea cu ochii pe când încerca să traverseze drumul european la Lețcani. A fost lovită de o mașină, având ulterior nevoie de aproape trei luni de îngrijiri medicale. Încercarea sa de a obține măcar daune din partea asigurătorului a eșuat în primă instanță.

Pentru localnici, traversarea drumului național reprezintă o adevărată aventură. În lipsa trecerilor de pietoni, modalitatea obișnuită de traversare presupune așteptarea unui moment în care traficul este ceva mai rarefiat. Se traversează prima bandă, până la scuarul longitudinal din partea de mijloc a carosabilului. Acolo se așteaptă un nou moment de acalmie a traficului, pentru a traversa și a doua bandă a drumului. Pietonii exploatează astfel interdicția autoturismului de a pătrunde în scuar.

Accidentul s-a petrecut în ultima zi a anului 2017

De aceeași manieră a procedat și Elena R., în ultima zi a anului 2017. După cum a povestit femeia ulterior, pe când se afla în scuarul de la mijlocul drumului, un autoturism venind dinspre Iași a acroșat-o, proiectând-o pe carosabil. Cercetările l-au scos însă din culpă pe șofer, dosarul deschis pentru vătămare corporală din culpă fiind clasat în iulie 2018. Victima nu făcuse plângere, iar perioada de îngrijire medicală nu fusese suficient de îndelungată. Ca urmare, femeia și-a început demersurile pe lângă asigurătorul șoferului, Generali România SA. Inițial, compania i-a oferit o despăgubire de 10.000 de euro. S-a răzgândit însă, invocând concluziile anchetei penale. Singura cale de acțiune pentru Elena R. rămânea instanța.

Judecătorii susțin că femeia nu a respectat regulile de circulație rutieră

Pentru a aproba sau respinge solicitarea femeii, magistrații Judecătoriei au refăcut practic ancheta penală. Din procesul-verbal de cercetare la fața locului rezulta că urmele de frânare începuseră după marcajul transversal din mijlocul drumului. Polițiștii nu menționau nici că șoferul ar fi încălcat marcajul transversal. Se trăgea astfel concluzia că femeia traversase neregulamentar, într-o zonă în care nu era amplastă vreo trecere de pietoni. „Reclamanta a fost cea care nu a respectat regulile de circulație rutieră, aceasta fiind astfel singura persoană răspunzătoare de producerea şi de urmările accidentului. Pentru a fi antrenată răspunderea asigurătorului, este necesară existenţa prealabilă a unei răspunderi civile a autorului faptei (asiguratul) faţă de aceeaşi persoană. Ră„spunderea asigurătorului nu este una de sine stătătoare, acesta putând deveni obligat faţă de victimă, în baza legii, doar în măsura în care o atare obligaţie există şi în sarcina conducătorului auto”, au motivat judecătorii respingerea cererii Elenei R., ca neîntemeiată.

Citeste mai multe AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *