Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral

Eforie Sud este o localitate componentă de reședință e orașului Eforie din Constanța. Pe vremuri, înainte de Al Doilea Război Mondial, se numea Carmen Sylva – pseudonimul Reginei Elisabeta.

Apoi, localitatea a purtat numele Vasile Roaită. Aceasta este prima stațiune de pe litoralul românesc și a fost înființată de Ioan Movilă, un boier din Moldova.

Istoricul stațiunii

La începuturi, stațiunea purta numele de Băile Techirghiol-Movilă, iar mai apoi a fost cunoscută sub numele de Băile Carmen Sylva, pseudonimul reginei Elisabeta a României.

Fondatorul acestei stațiuni este considerat a fi Ioan Movilă, un moșier cu viziuni avansate, care, inspirat de experiența sa din Europa Occidentală și de terapia naturală folosită acolo, a decis să valorifice terapeutic nămolul și apa sărată din zona lacului Techirghiol.

În 1899, cu fonduri proprii și împrumuturi de la bănci, Ioan Movilă a inițiat construcția primei stațiuni balneare între plaja mării și lac.

Cu ajutorul medicilor și chimiștilor aduși din Viena pentru a analiza proprietățile apei și ale nămolului, construcția hotelurilor și a unui sanatoriu pentru băi calde de nămol a început să prindă contur. În primăvara anului 1902, construcțiile au fost finalizate, iar stațiunea și hotelurile au fost deschise publicului în iulie-august 1902.

După moartea lui Ioan Movilă în 1904, familia sa a continuat dezvoltarea stațiunii, parcelând terenurile pentru construcția de vile și hoteluri destinate turiștilor.

Citește mai mult pe știrileprotv.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *