Se pregătește o rocadă de două luni la Casa Pătrată. Prefectul Bogdan Cojocaru va fi înlocuit temporar cu șeful Cancelariei

Actualul director al Cancelariei, Felix Guzgă (FOTO-al doilea din stânga ), îi va ține locul prefectului Bogdan Cojocaru, candidatul PSD la președinția Consiliului Județean. În acord cu prevederile legale, acesta trebuie să demisioneze în următoarele două săptămâni.

Actualul director al Cancelariei Prefectului îl va înlocui pe Bogdan Cojocaru în perioada campaniei electorale, până după alegerile din 9 iunie. Felix Guzgă, angajat cu unele întreruperi la Instituția Prefectului din vara lui 2012, a primit săptămâna trecută „votul de încredere” în Biroul Politic Județean al PSD Iași. Solicitat de Ziarul de Iași, el nu a dorit să facă declarații despre această promovare temporară. Deși nu este funcționar public, Felix Guzgă nu este membru al vreunui partid.

Până în 2012, Felix Guzgă a lucrat în mass-media, fiind reporter în redacția ziarului nostru. După alegerile locale din acel an, a fost numit purtător de cuvânt al Prefecturii. El a continuat să lucreze la Cancelaria Prefectului, când reprezentanții Guvernului în teritoriu erau Romeo Olteanu (2012-2014), Dan Cârlan (2014-2016), Marian Grigoraș (2016-2017) și Marian Șerbescu (aprilie 2017-decembrie 2019). În al doilea „mandat” la Prefectură, Marian Grigoraș a venit cu o altă echipă, însă la începutul anului 2022 a fost înlocuit cu Bogdan Cojocaru, care l-a rechemat pe Felix Guzgă la Cancelarie.

Bogdan Cojocaru, care este și președintele Organizației Județene Iași a PSD, urmează să candideze în alegerile din 9 iunie la președinția Consiliului Județean. În ciuda numeroaselor modificări legislative pe care actualul Guvern PSD-PNL le-a făcut ca să legalizeze devansul datei alegerilor locale și să le comaseze pe acestea cu europarlamentarele, o lege a scăpat. Este vorba de Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Articolul 118 prevede în continuare că „prefecții şi subprefecţii nu pot candida şi nu pot participa la acţiunile din campania electorală, sub sancțiunea demiterii din funcție, decât în situaţia în care demisionează cu cel puțin 50 de zile înaintea datei alegerilor”.

Prin urmare, începând cel mai târziu cu ziua de 20 aprilie, Bogdan Cojocaru trebuie să nu mai fie prefect. Liberalii ieșeni i-au cerut demisia încă de luna trecută. În țară, câțiva prefecți au renunțat deja la această funcție, ca să se poată ocupa de campanie: cei social-democrați din Galați și Vrancea și cel liberal din Gorj. Pe lista plecărilor sunt însă mai mulți.

Citește mai mult pe ziaruldeiasi.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *