Scandalul prețurilor uriașe pentru adeverințele de vechime necesare recalculării pensiilor
Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii trebuie să demonstreze că au obținut prime, bonusuri, al 13-lea salariu și alte venituri nepermanente prin documente justificative. Pentru aceste adeverințe trebuie să scoată din portofel sume foarte mari. Tarifele, care pot ajunge și până la 4.000 de lei, nu sunt însă stabilite de firmele de arhivare, ci de Casa Națională de Pensii Publice cu avizul Arhivelor Naționale.
Majoritatea pensionarilor cred că firmele de arhivare vor să profite pe seama lor și au stabilit prețuri mari pentru adeverințele de vechime necesare recalculării pensiilor. În realitate, tarifele sunt stabilite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), cu avizul Arhivelor Naționale. Acum, în plin scandal legat de aceste tarife, în loc să le scadă, CNPP încearcă să paseze responsabilitatea pentru stabilirea tarifelor și eliberarea adeverințelor către Arhivele Naționale. O sarcină grea având în vedere resursele extrem de limitate ale acestei instituții, ne explică Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale filiala Iași. Costul unei adeverințe poate ajunge și până la 4.000 de lei, după cum a precizat pentru „Ziarul de Iași” administratorul unei firme de arhivare din județul Iași.
Adeverințele de vechime nu se află la Arhivele Naționale
Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale filiala Iași, spune că Arhivele Naționale se ocupă doar cu documentele de valoare istorică ce pot fi integrate în Fondul Arhivistic Național. Documentele cu valoare practică, cum ar fi statele de plată și adeverințele de vechime, sunt gestionate de operatorii economici autorizați, care sunt avizați de Arhivele Naționale și au tarife stabilite de CNPP, cu avizul Arhivelor Naționale.
Când începe a doua etapă a recalculării pensiilor
De la 1 septembrie 2024 începe cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor, prin care se va lua în calcul şi veniturile nepermanente (prime, bonusuri, al 13-lea salariu etc.) Pentru a beneficia de această recalculare, pensionarii trebuie să dovedească veniturile printr-o adeverință, pentru care ar putea fi nevoiți să scoată din buzunar și până la 4.000 de lei.
Citeste mai multe AICI