Sărbătoare 24 aprilie 2024. Cine au fost Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif din Maramureş

Miercuri, 24 aprilie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif din Maramureş, sfinţi cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif din Maramureş sunt cinstiţi pentru că au apărat învăţătura ortodoxă în faţa influenţelor calvine şi au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credinţe.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardealului între anii 1640 şi 1643. S-a născut într-un sat din Transilvania, în jurul anului 1600, şi încă din copilărie a intrat în obştea mănăstirii Putna, unde a învăţat caligrafia şi tehnica pictării icoanelor.

A fost hirotonit întru arhiereu la Târgovişte şi a fost instalat în scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principele Gheorghe Rakoczi i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români, dar Sfântul Ierarh Ilie Iorest a refuzat, astfel a fost trimis timp de nouă luni în închisoare. După eliberarea, s-a retras la Mănăstirea Putna, unde a şi murit.

Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania, dintr-o familie de sârbi, dar sursa amintită precizează că a petrecut o bună parte a vieţii sale în Ţara Românească. Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a călugărit la Târgovişte, iar timp de 24 de ani, între 1656 şi 1680, a fost mitropolit al Transilvaniei. Pentru ca s-a opus curentului calvin, a fost trimis în închisoare în 1680 şi nu se ştie exact momentul în care a murit.

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş a fost hirotonit de către mitropolitul Dosoftei al Moldovei într-o perioadă în care era în exil la Jolkiev, în Polonia. Pentru că şi el s-a opus curentului calvin, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş a fost aruncat în închisoare. După eliberare, a căutat să-şi reocupe scaunul episcopal, dar fără succes. În cele din urmă, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş a murit în 1711.

Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici au fost canonizaţi pe 21 octombrie 1955, iar Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş a fost canonizat pe 20 iunie 1992.

Sursă: observatornews.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *