Sărbătoare 10 aprilie 2024. Cine au fost Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim şi Pompie

Miercuri, 10 aprilie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim şi Pompie, sfinţi cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

Din start trebuie precizat că, pe lângă cei patru deja menţionaţi, pe 10 aprilie mai sunt prăznuiţi alţi 36 de sfinţi care i-au urmat pe Terentie, African, Maxim şi Pompie.

Conform crestinortodox.ro, cei 40 de mucenici, câţi au fost implicaţi în total, au trecut la Domnul în timpul domniei împăratului Deciu, pentru că au refuzat să lepede credinţa în Hristos aducând jertfe idolilor.

Sursa amintită precizează că Fortunian, guvernatorul provinciei, a poruncit ca 36 dintre mucenici să fie ucişi prin tăierea capului, în timp ce Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim şi Pompie au fost aruncaţi în închisoare, fiind legaţi în lanţuri.

Se spune că, în momentul în care erau în închisoare, celor patru li s-a arătat un înger al Domnului care i-a eliberat din lanţuri şi i-a ospătat. Din acest motiv, Terentie, African, Maxim şi Pompie au fost scoţi afară din temniţă, torturaţi, şi aruncaţi înapoi în temniţă.

Guvernatorul Fortunian a poruncit ca în temniţa celor patru să fie aruncaţi şerpi veninoşi şi scorpioni, dar necuvântătoarele nu s-au atins de ei. 

Văzând că nu poate să-i ucidă, guvernatorul Fortunian a poruncit ca celor patru să li se taie capul, iar Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim şi Pompie au cântat psalmi aducând laude lui Dumnezeu înainte să fie decapitaţi.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *