România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin, la nivel european

Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare,  în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6 la suta de mii de femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 la suta de mii de femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8 la suta de mii de femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2 la suta de mii de femei), se arată într-un comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP)

Practic, cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer ginecologic și a treia neoplazie la femei, în ordinea frecvenței. 

”Este un cancer care poate fi prevenit dacă leziunile precanceroase sunt depistate la timp. În timp ce în alte țări din Europa, medicii oncologi nu văd prea des cancere avansate ale colului uterin, acestea fiind aproape pe cale de dispariție, România continuă însă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin, la nivel european. În condițiile în care cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător”, explică Prof. Univ. Dr. Emerit Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași.

SURSA: ZDI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *