Primăria caută 40 de milioane de euro pentru motoare și cazane la CET Tudor

Modernizarea centralei de termoficare din Tudor Vladimirescu costă aproape 40 milioane euro. Consiliul Local (CL) a aprobat ieri studiul de fezabilitate, iar municipalitatea urmează să depună proiectul pentru obținerea unei finanțări nerambursabile (PNRR).

Potrivit documentației, toate scenariile analizate au luat în considerare cele mai eficiente tehnologii de cogenerare bazate pe gaze naturale. La finalul anului viitor, capacitățile termoenergetice de la CET Holboca care folosesc cărbune vor fi închise în contextul normelor europene care acuză o poluare excesivă.

Din acest motiv, Primăria caută să retehnologizeze centrala de la Holboca, inclusiv cu potențialul de a folosi hidrogen, iar, la centrala din Tudor, să adauge noi facilități capabile să suplinească închiderea iminentă a centralei din Holboca pe 31 decembrie 2025. Pentru astfel de investiții, Primăria poate accesa fonduri europene, iar finanțările UE condiționează alocarea banilor de o eficiență a întregului sistem de termoficare prin realizarea a minim 75% energie în cogenerare sau minim 50% energie din surse regenerabile (geotermal, solar sau hidrogen).

Studiul de fezabilitate aferent modernizărilor propuse pentru CET I Tudor Vladimirescu indică o valoare a investiției de aproape 200 milioane lei (inclusiv TVA). Echipamentele care vor fi montate sunt șase instalații de cogenerare (motoare termice) cu o capacitate totală de 21 MWt, la care se adaugă un sistem  de degazare și preparare a apei de adaos în rețea bazat pe două cazane de abur, cu o sarcină termică de 7,4 MWt.

Citește mai mult AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *