Povestea Elefantului Indian de la Muzeul de Istorie Naturală din Iași

Una din piesele emblematice ale Muzeului de Istorie Naturală din Iași este elefantul indian expus în sala mare, numită și „Sala Elefantului”, elefant care a aparţinut circului Italian Luzzatto, aflat în turneu în Iași la sfârșitul anului 1834.

Elefantul a murit din cauza frigului și a fost cumpărat cu suma de 135 de galbeni pentru Palatul Domnesc. La rugămințile lui Iacob Czihac, domnitorul Grigore Mihail Sturdza acceptă să doneze elefantul Muzeului. Preparatorul Wilhelm Fleck curăţă și montează scheletul și abia după 25 de ani preparatorul Franz Martin Kieser a naturalizat pielea care, timp de un sfert de veac, se uscase atât de mult încât a fost nevoie să fie ţinută la înmuiat timp de 6 luni în havuzul din curtea Muzeului, conform publicației Muzeul de Istorie Naturală Iaşi. De la „Cabinetul elefantului” la sala „Alexandru Ioan Cuza”.

Legendele spun că pielea elefantului a fost folosită pe post de acoperiş la una dintre casele din mahalaua oraşului. Mai târziu, mai mulţi cercetători au adus pielea la muzeu unde a fost depozitată vreme de 25 de ani. Ulterior, pielea elefantului a fost ansamblată pe o reprezentare la scară reală a acestuia.

VIDEO : facebook/wowiasi

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *