„Peste 8600 de posturi vacante” în sănătate

România are deficit de mii de medici, rezidenţi şi asistenţi medicali, potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii.

În România, peste 300 de comune nu au medic de familie, iar peste jumătate din localităţi nu au număr suficient de doctori. Sunt peste 8600 de posturi vacante, iar criza se resimte cel mai tare în oraşele mici şi la sate.

Problema deficitului de medici de familie a fost rezolvată parţial în judeţul Sălaj cu ajutorul medicilor pensionari, dar şi prin înfiinţarea unor puncte secundare de lucru. Toate demersurile posibile au fost făcute pentru atragerea de medici, dar acţiunea a rămas fără rezultat. Este vorba despre localităţi rurale mici, cu locuitori puţini.

Văzând că medicii tineri nu sunt interesaţi să profeseze la sat, autorităţile sălăjene au decis să înfiinţeze în localităţile deficitare puncte medicale secundare, unde lucrează cadre medicale venite din alte comune. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaş, Ligia Marincaş.

Ligia Marincaş: Noi am luat legătura şi cu autorităţile locale din zonele noastre unde nu avem acoperire. Am obţinut acordul autorităţilor locale, inclusiv în condiţiile în care se va aproba înfiinţarea acestora, să se implice în asigurarea de spaţii, respectiv dotarea acelor spaţii.

În unele cazuri s-a apelat inclusiv la sprijinul medicilor pensionar. Tot mai mulţi, din păcate, şi în Sălaj, spune directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, Olga Stana.

Olga Stana: S-a pensionat, activează în baza avizelor emise conform legislaţiei în vigoare. Din păcate, prea puţini vin din urmă. Sunt activi, să ştiţi. Am avut medici care au făcut şi monitorizare.

Citește mai mult AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *