Ora de vară 2024. Cum se schimbă ceasurile și când devine ziua mai lungă anul acesta

În curând România trece la ora de vară, ceea ce înseamnă că zilele vor deveni mai lungi, iar nopțile mai scurte. Iată care sunt țările în care nu se schimbă ora, dar și cum ne afectează această schimbare.

România va trece la ora de vară în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, marcând începutul unei perioade în care ceasurile vor fi ajustate pentru a se potrivi cu schimbările sezoniere ale luminii naturale.

Când se trece la ora de vară 2024

Acest proces de trecere la ora de vară implică mutarea ceasurilor înainte cu o oră, ceea ce va face ca ora 3:00 să devină ora 4:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie va fi mai scurtă, având doar 23 de ore.

Această modificare a orei are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară din 20 martie 2024, moment în care ziua și noaptea au aceeași durată. Odată cu trecerea la ora de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, comparativ cu două ore în perioada orei de iarnă. Această modificare va fi valabilă până la solstițiul de vară din 20 iunie 2024, când ziua va fi cea mai lungă din an.

Introducerea orei de vară a fost inițial concepută pentru a extinde perioada în care oamenii pot beneficia de lumina naturală a Soarelui, având un impact pozitiv asupra activităților desfășurate în aer liber, în special în agricultură. Sistemul cu ora de vară și ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, ca o măsură de economisire a energiei, în special în contextul unor perioade de criză sau instabilitate pe piața petrolului, cum ar fi cele din anii 1970.

Ce țări nu schimbă ora

De-a lungul anilor, multe țări au decis să renunțe la această schimbare, iar Uniunea Europeană poartă deja discuții în acest sens. Multe state au renunțat recent la această practică, unele dintre ele invocând probleme de sănătate ca motiv principal pentru a evita resetarea ceasurilor. În ultimii 10 ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Samoa, Siria și Uruguay au decis să renunțe la schimbarea orei.

Doar aproximativ o treime din țările lumii practică ora de vară, iar marea majoritate a acestora se află în Europa. În Europa, doar Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Islanda, Rusia și Turcia nu își schimbă ora.

Sursă: stirileprotv.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *