Medicii ieșeni de la urgență susțin că sunt aglomerați de oameni speriați: „Criteriile de internare sunt aceleași”

Aproximativ 5% dintre pacienții care ajung la urgențe nu au o situație reală de urgență. Medicii spun că, deși fac tot posibilul să ajute pe toată lumea, se pierd mult timp și resurse din cauza pacienților care ar putea fi tratați în altă parte, deoarece problemele lor nu sunt urgente. Timpul acordat acestor pacienți reduce disponibilitatea pentru cei care au cu adevărat nevoie de îngrijiri de urgență.

„De exemplu, vine o doamnă și îmi spune că are nevoie de o ecografie Doppler. Am întrebat-o de ce a venit pentru asta la urgențe și de ce medicul care a trimis-o să-și facă ecografia nu i-a făcut și o recomandare. Aceasta răspunde că i s-a pus o suspiciune de diagnostic, dar nu i s-a spus și unde să meargă pentru ecografie. Desigur, o ajutăm. Probabil este vorba despre o suspiciune de afecțiune vasculară la membrele inferioare. În mod normal, cineva care a primit un diagnostic ar trebui să aibă un bilet de trimitere de la medic, iar medicul respectiv ar trebui să indice unde să meargă pentru ecografie. Sunt numeroase cabinete și policlinici partenere cu Casa de Asigurări care oferă acest serviciu. Pacienții pot suna la unul dintre aceste cabinete pentru a face o programare, nu este nevoie să vină la urgență pentru o ecografie care poate fi programată”, a declarat Diana Cimpoeșu – medic-șef UPU-SMURD Iași.

Un pacient a avut 106 apeluri la 112 într-un an și jumătate

Medicul spune că se pierde timp prețios atunci când pacienții depun plângeri care necesită ca medicii să aloce timp, uneori chiar personal, pentru a redacta rapoarte care explică situația. De exemplu, un pacient a avut 106 apeluri la 112 într-un an și jumătate, 48 de apeluri în 2023 și 58 de apeluri în 2024. Pe lângă solicitarea repetată a ambulanței, pacientul este constant nemulțumit și face frecvent reclamații. În astfel de cazuri, medicii ajung la concluzia că nu este vorba de o urgență reală.

Numărul pacienților crește anual cu aproximativ 5%

Un alt aspect important este numărul de pacienți care se prezintă zilnic la urgențe. În mod normal, acesta scădea pe timpul verii, însă anul acesta în perioada respectivă s-a menținut la același nivel ca în restul anului. Acest lucru, suprapus cu perioadele de concediu ale personalului medical, a dus la o supraaglomerare. De asemenea, medicii observă că numărul pacienților crește anual cu aproximativ 5%, singura scădere fiind în 2021, când, din cauza pandemiei, mulți au evitat spitalul de teama de a nu contracta virusul Covid-19. În 2022, 2023 și 2024, numărul pacienților a continuat să crească, o creștere lentă, dar constantă.

Citeste mai multe AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *