Industria textilă din Iași atârnă de un fir de ață. Declinul acestei industrii, cândva mândria țării: cifre și previziuni

Destinul fabricilor de confecții și textile pare croit deja. Companii cu o istorie de peste 30 de ani în industrie au intrat în faliment, iar multe dintre cele care au rezistat își restrâng activitatea puțin câte puțin. Numai din Iași, în ultimii 16 ani, au dispărut aproape 500 de firme, iar tendința se menține, după cum avertizează oamenii de afaceri din industrie. Nici în alte județe situația nu este mai roz. Declinul industriei confecțiilor și textilelor se poate observa la fel de bine în toată țara, dar și în afara ei, la vecinii din Europa. Totuși, în ciuda acestui fenomen, Polonia încă stă bine în statistici, spre deosebire de noi. Ne conduce pe toate planurile, dar mai ales la exporturile de îmbrăcăminte. La acest capitol, în 2022, Polonia ocupa locul 11 la nivel mondial, în timp ce România, locul 34. Antreprenorii din domeniu explică și de ce.

Se conturează un tipar tot mai dificil în Industria textilă și de confecții din România și din Iași. Un Iași care a fost cândva, înainte de ’89, un fel de „capitală” a industriei, fiind orașul universitar cu singura Facultate de Textile din România. După zeci de ani de activitate pe piață, cu mii de angajați pe statul de plată și rulaj de zeci de milioane de euro, tot mai multe fabrici renumite din industrie își închid porțile. În vara acestui an și-a anunțat retragerea una dintre cele mai mari companii din țară. Serconf SA din Botoșani, unde chiar luna trecută a fost demarată procedura concedierilor colective. Pentru altele, în schimb, pandemia a fost capăt de linie. De acest final au avut parte și  două mari fabrici de confecții din Satu-Mare și Sibiu. Este vorba despre Mondiala și Sib Dress. În același trend s-a înscris și Aries Textile din Arad, care producea pentru grupul italian modă Calzedonia, unul dintre cei mai cunoscuți jucători din industria mondială de fashion, iar exemplele pot continua, din păcate. Nici Iașiul nu face excepție.

Citește mai mult AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *