În perioada următoare, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară. Ce spun primarii localităților care își pierd mandatul

Prin reforma administrativă a noului Guvern ar putea dispărea 38 de comune din județul Iași. Primarii din localități nu văd cu ochi buni schimbările

La începutul anului 2025, Guvernul a lansat în spațiul public un nou proiect cu privire la o posibilă reformă. Acesta are în vedere comasarea comunelor care au o populație sub 4.000 de locuitori. Astfel, din județul Iași ar putea să dispară nu mai puțin de 38 de localităti.

Prin reforma administrativă, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară

În cazul în care Guvernul va da undă verde proiectului privind reforma administrativ-teritorială din județul Iași, vor dispărea 38 de comune care au sub 4.000 de locuitori. Acestea sunt: comuna Al. I. Cuza – 2.856 de locuitori –, Balș – 3.664 de locuitori –, Brăiești – 3.201 locuitori –, Ciohorani – 1.961 de locuitori –, Ciortești – 3.853 de locuitori –, Coarnele Caprei – 2.861 de locuitori –, Costești – 1.804 locuitori –, Cozmești – 2.767 de locuitori –, Cristești – 3.955 de locuitori –, Cucuteni – 1.320 de locuitori –, Dobrovăț – 2.259 de locuitori –, Dolhești – 2.725 de locuitori –, Drăgușeni – 1.465 de locuitori –, Fântânele – 2.101 locuitori –, Focuri – 3.952 de locuitori –, Golăești – 3.943 de locuitori –, Gorban – 2.972 de locuitori –, Gropnița – 3.283 de locuitori –, Grozești – 1.694 de locuitori –, Hărmășești – 2.578 de locuitori –, Heleșteni – 2.622 de locuitori –, Horlești – 3.070 de locuitori –, Ipatele – 1.668 de locuitori –, Mădârjac – 1.648 de locuitori –, Mircești – 3.880 de locuitori –, Mogoșești-Siret – 3.693 de locuitori –, Movileni – 3.081 de locuitori –, Oțeleni – 3.609 locuitori –, Plugari – 3.448 de locuitori –, Probota – 3.638 de locuitori –, Răchiteni – 3.275 de locuitori –, Românești – 1.739 de locuitori –, Roșcani – 1.574 de locuitori –, Schitu-Duca – 3.250 de locuitori –, Scobinți – 3.984 de locuitori –, Tansa – 3.132 de locuitori –, Țigănași – 3.949 de locuitori – și comuna Țuțora – 2.218 locuitori.

Este important de știut că ultima reorganizare teritorială a avut loc în anul 2004, atunci când au fost înființate noi comune în județul Iași. Adică, Balș a fost desprinsă din orașul Târgu Frumos la fel cum a fost și comuna Costești. În același sens, au apărut și comunele Drăgușeni – desprinsă din comuna Șcheia –, Fântânele – desprinsă din comuna Focuri –, Hărmășești – desprinsă din comuna Todirești –, Răchiteni – desprinsă din comuna Mircești –, Roșcani – desprinsă din comuna Trifești – și Valea Lupului – desprinsă din comuna Rediu.

Comasarea comunelor nu este văzută cu ochi buni de primarii localităților din județul Iași

Reporterii BZI au vorbit cu mai mulți primari din comunele care ar putea să dispară în cazul în care proiectul privind comasarea comunelor va fi aprobat. De exemplu, primarul Aurel Mitrofan din comuna Gorban susține că această comasare nu este în favoarea cetățenilor.

„Nu știu dacă prin reforma asta de comasare a comunelor se va face sau nu economie. Dar dacă e în favoarea cetățeanului, această schimbare e bine de făcut, dar dacă nu e în favoarea cetățeanului, nu e bine de făcut așa ceva. Eu cred că nu de aici s-ar face economiile cu un primar sau un viceprimar, sau cu niște consilieri în plus. Economie s-ar face prin chibzuirea banului public, dacă nu s-ar face atâtea studii, prostii, comisioane, consultanță și mai știu eu ce. Adică, să se facă investiții reale, nu mărunțișuri. Acolo ar fi economie. Pentru cetățean, nu cred că este un avantaj de făcut o primărie la 20 de kilometri. În administrația publică este nevoie de oameni competenți, care să știe cum să cheltuie banul public. Nu cred că ar permite legislația ca un primar să devină viceprimar dacă se va face comasarea. Unui primar ales nu poți să îi întrerupi pur și simplu mandatul minim 4 ani. Cetățenii au dat votul pentru cetățeanul respectiv. Nu știu ce s-ar întâmpla. Dar, repet, dacă ar fi în avantajul cetățeanului, ar fi binevenit. Dar, să pun, de exemplu, un om de la Gorban, să îl trimit pentru o adeverință la Răducăneni, e deja prea mult. Și să mai aștepte și vreo 30 de zile, până când o să se soluționeze cererea lui. Pe când, la noi la primărie, a venit omul, stă 30 de minute, cât se redactează documentul, și după, a plecat. Asta e părerea mea. Dar, cu cât este cetățeanul mai aproape de primărie, cu atât rezolvi mai repede, mai operativ, problemele”, a spus primarul comunei Gorban, Aurel Mitrofan, care ar putea rămâne fără mandat.

Citeste mai multe AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *