Fermierii ieșeni, în plină campanie de recoltare a porumbului. Unii estimează pierderi și de 6.000 de lei/ha
Pe câmpurile din județul Iași, fermierii au dat deja startul companiei de recoltare a porumbului. Producțiile sunt cu mult sub cele de anul trecut, se plâng ei.
În anumite zonedin județ, suprafața cultivată cu porumb este compromisă 100%, iar aici s-au calculat pierderi de aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cu așa pagube, mulți fermieri trag acum speranțe că vor fi despăgubiți. Între timp, agricultorii dau zor să încheie și campania de recoltare la floarea soarelui. Nici aici nu se estimează producții mai bune față de 2023. Ba din contră.
Seceta a făcut ravagii în anumite zone
Din cauza secetei, producția la porumb este mai scăzută față de anul trecut, iar în unele zone nici atât. În sudul județului, unii agricultori au raportat culturi compromise în totalitate, în timp ce alții vorbesc despre un grad de calamitare de 50 până la 65%. În acest caz, pierderile estimate pornesc de la 2.000 de lei la hectar și pot ajunge și la 6.000 de lei/ha acolo unde suprafețele de porumb au fost afectate de în procent de 100%. „La porumb avem parcele în care nu se face nimic, fiind 42 de grade Celsius la polenizat. Cei mai norocoși un pic sunt colegii care au semănat foarte târziu și n-au prins temperaturile mari la polenizat. Și acolo mai este încă verde un pic, adică mai au speranță”, ne-a spus Cezar Musteață, un fermier din județul Iași, care lucrează împreună cu familia sa, în jur de 200 ha de porumb. Acesta ne-a explicat că, pentru un hectar de porumb costurile sunt undeva la 6.000 de lei, iar la o producție de cinci tone/ha se pot obține doar 4.000 de lei. Restul se pierde: „La porumb, cheltuială e și mai mare, pentru că acolo trebuie să aplicăm mai multe îngrășăminte, semințe mai scumpe. Vorbim de o cheltuială de vreo 6.000 de lei, cu o tehnologie minimă. Iar dacă ai calamitat 50% și scoți cinci tone/ha, la 80 de bani cât e prețul acum, din 6.000 de lei scoți 4.000 de lei.”
Mai multe citeste AICI