După 22 de ani, Iaşul a dat o nouă campioană europeană: Maria Anistoroaei

Când începe antrenamentul, Maria ia postura unui om mare. Se liniștește, își frământă mâinile mici când se gândește. Întrebările sunt tot mai puține, iar glasul ei devine domol. E un copil ager, o mână de fetiță cu ochii mari privind atent de sub bretonul drept.

În timpul jocului, însă, devine agresivă: vrea întotdeauna să câștige. În fața antrenorului, își calculează cu mult tact fiecare mișcare și răspuns. Zeci de mutări se desfășoară sub ochii lor, din imaginație, fără să se miște vreo piesă. Totul se întâmplă în mintea ambițioasă a fetiței.

„Poate nu arată, dar ea întotdeauna știe ce vrea. Maria este matură, foarte inteligentă. Avantajul ei e că lucrează pe obiective și își propune ținte înalte. Ambiția ei n-o lasă să se oprească până nu ajunge acolo: este performantă”, spune antrenorul său, Vlad Ungureanu.

O ambiție de fier


Maria Anistoroaei este campioană europeană la șah clasic. Are doar nouă ani, dar joacă șah de la șapte. Este elevă în clasa a IV-a la Școala „Varlaam Mitropolitul” din Iași şi jucătoare de şah legitimată la cluburile CSM Iași 2020 şi Politehnica Iaşi. E bursieră în cadrul Programului Educațional „Bursierii Sfintei Parascheva” al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prin care beneficiază de Bursa de merit „Sfântul Ioan Maximovici” pentru olimpici și campioni. În timpul liber, îi plac gimnastica, fotbalul și cerceii pe care îi colecționează. Nimic, însă, nu ar putea depăși pasiunea pe care o are pentru șah.

Mai mult, pe doxologia

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *