Deficit de personal uriaş la DGASPC Iaşi. Protest: mărirea salariilor de bază cu 5% a dus la scăderea venitului net
Protestul sindicaliştilor din Asistenţa Socială, organizat ieri, în capitală, aduce în prim plan o serie de probleme în mai toate instituţiile din ţară, majoritatea legate de salarizare şi deficit mare de personal. DGASPC Iaşi nu face excepţie.
Ministerul Muncii a fost, ieri, zguduit la vârf de mai mulţi sindicalişti din Asistenţa Socială, nemulţumiţi de politica salarială a guvernanţilor privind angajaţii din acest sector de activitate.
Înainte de toate, aceştia au atras atenţia, la nivel central, asupra majorării salariilor de bază cu 5% din ianuarie, care a produs un efect contrar aşteptărilor. În loc să crească, venitul net a scăzut la mulţi dintre angajaţi, potrivit sindicaliştilor “Pro.Asist”. Mai mult, spun ei, pentru al treilea an consecutiv nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017, iar inflaţia de 14,5% este suportată greu de angajaţi. Practic, aceştia reclamă blocarea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 şi acuză că li se fură astfel din drepturi, câteva sute de lei, lunar.
O altă problemă adusă în discuţie de sindicalişti este legată de lipsa de personal, iar asta se simte şi la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASC) Iaşi, unde deficitul este uriaş. Potrivit şefului instituţiei, este vorba despre aproximativ 500 de posturi neocupate. “Organigrama noastră are în jur de 2.700 de posturi, din care sunt ocupate aproximativ 2.200. Deci, am în jur de 500 de posturi vacante. Şi aici vorbim de serviciile sociale, care au grijă de copii şi de persoanele cu dizabilităţi, deci nu vorbesc de funcţionarii publici. Ci de cei care stau, efectiv, cu beneficiarii”, ne-a precizat directorul DGASPC Iaşi, Ion Florin. Întrebat dacă şi la Iaşi au fost semnale privind o acţiune de protest vizavi de nemulţumirile generale din Asistenţa Socială, acesta nu a exclus că va urma în viitorul apropiat. Cert este că şi aici există nemulţumiri salariale, problema fiind pusă, recent, pe masa guvernanţilor.
Citește mai mult AICI