De ce postim miercurea și vinerea?
Se spune că oamenii țineau post miercurea și vinerea încă din primele veacuri creștine. Postul este o adevărată binecuvântare, o pauză pentru a respira atât sufletește, cât și trupește.
Sunt zile în care postim, dar postul este un scop în sine, nu o dietă. Trebuie să ne canalizăm gândurile către bunul Dumnezeu.
De ce se ține post în zilele de miercuri?
Miercurea este ziua în care Iuda l-a trădat pe Isus pentru 30 de arginți. Postul din ziua de miercuri reprezintă înfrânarea creștinilor de la bunurile de hrană. Astfel, arătăm că nu îl vindem pe Hristos, asemenea lui Iuda, pentru o mâncare sau băutură aleasă, ci alegem să pătimim împreună cu Hristos aici pe pământ.
În ziua de vineri se ține post, deoarece în această zi Iisus Hristos a fost răstignit și a îndurat sfintele pătimiri mântuitoare: biciuirile, scuipările, lovirile, răstignirea pe Cruce și moartea pentru păcatele noastre.
Sfinții părinți ne învață că în aceste două zile trebuie să fim mai buni, mai smeriți, mai evlavioși pentru a aduce slavă lui Dumnezeu. Există câteva săptămâni speciale în cursul anului liturgic în care zilele de miercuri și vineri sunt exceptate de la post, aceste zile fiind însemnate în calendarele noastre ca fiind zile cu „harți”.
Părintele Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, ne explică pe larg însemnătatea zilelor de miercuri și vineri. Vezi VIDEO AICI