Culisele desemnării candidaților PSD la parlamentare: ape tulburi în filială! Ministrul Alexandru Rafila, înghițit pe nemestecate

Social-democrații ieșeni și-au stabilit ieri candidații la alegerile parlamentare. Așa cum ZdI a anunțat în exclusivitate încă de ieri dimineață, surpriza a fost impunerea de conducerea centrală pe liste a ministrului Sănătății Alexandru Rafila.

Pentru candidații neeligibili, liderii PSD Iași au deschis deja tolba cu promisiuni: de la șefia unor instituții și funcția de prefect până la posturi în structuri centrale.

Ministrul a fost plasat pe prima poziție pe lista pentru Camera Deputaților pe ultima sută de metri. Inițial, PSD îl propusese pentru o candidatură din partea filialei din București. Social-democrații ieșeni au fost puși ieri în fața faptului împlinit și au votat fără prea multe comentarii includerea lui Rafila între candidați. Impunerea lui Rafila amintește de alegerile din 2016: la vremea respectivă, filialei i-a fost impusă candidatura lui Nicolae Bănicioiu social-democrat care, timp de 4 ani, a fost văzut arareori prin Iași.

Unul dintre motivele pentru care Bucureștiul a intervenit pe lista de la Iași a constat și în rezultate slabe ale PSD în alegeri locale: social-democrații au pierdut atât Primăria, cât și Consiliul Județean Iași.

Doi primari pe liste: vor fi alegeri anticipate în două comune?

Așa cum ZdI a relatat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni, doi primari din județ se regăsesc pe lista finală de candidați: Iulian Chirilă (Țigănași) pe poziția 5 la Cameră, iar Costel Iosub (Tătăruși) pe poziția 2 la Senat, ambele locuri fiind considerate semi-eligibile. În cazul în care cei doi vor deveni parlamentari, în comunele pe care le conduc vor avea loc alegeri anticipate.

Costel Iosub figurează pe listă ca reprezentant al zonei Pașcaniului, fiind unul dintre primarii influenți ai filialei, în condițiile în care a câștigat alegerile la Tătăruși la un scor fără drept de replică din partea contracandidaților.

Chirilă este prim-vicepreședinte al filialei ieșene și un apropiat al actualului președinte PSD Iași Bogdan Cojocaru. În ultima vreme, primarul din Țigănași s-a remarcat cu o muncă internă de partid și mai are un avantaj suplimentar: în culise, nu puțini sunt cei care spun că Chirilă are o relație apropiată cu primari din zona comunei lui, primari care i-ar oferi sprijinul chiar dacă fac parte din alt partid.

Prezența celor doi pe liste a fost contestată vehement de primarul din Lungani, Ioan Corobuță. Potrivit surselor ZdI, acesta a spus, în cadrul discuțiilor de ieri de la partid, că Iosub și Chirilă nu ar fi trebuit să candideze pentru un nou mandat la primărie dacă știau că aveau în plan să candideze la Parlament. În același timp, Corobuță a contestat reprezentativitatea celor doi. Ideile exprimate de acesta au fost „îmbrățișate tacit” de alți primari din județ, conform descrierii făcute pentru ZdI de un participant la întâlnire. O potențială revoltă, manifestată sau nu în mod public, în rândul unor primari ar putea duce la situația în care PSD să obțină mai puține voturi în comune în care acest lucru ar fi fost puțin probabil să se-ntâmple.

Funcții de consolare pentru neeligibili: prefect și șefia de instituții

O altă problemă legată de reprezentativitate a fost cea legată de lipsa femeilor din zona candidaților eligibili. Cu toate că o astfel de candidatură, a unei doamne, era dată ca sigură anterior de liderii PSD, cel mai bine plasată pe listă este Genoveva Farcaș – poziția 6 la Camera Deputaților, loc neeligibil. De altfel, dintre cei 17 candidați de pe liste doar patru sunt femei, fără șanse pentru obținerea unui mandat.

La Senat, Mihaela Ivancia figura inițial pe poziția 3, dar, în ultima clipă, a fost retrogradată pe locul 4: solicitarea a venit din partea unui alt primar influent al filialei (Gheorghe Văleanu din Ion Neculce) care, conform surselor ZdI, are un conflict mai vechi cu profesorul universitar de la USV Iași. Adina Romanescu, proaspăt intrată în PSD, este în coada listei la Camera Deputaților.

Citeste mai multe AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *