CCR ar putea decide astazi invalidarea candidaturii lui Calin Georgescu, finala prezidentialelor urmand sa aiba loc intre Ciolacu si Lasconi

Implicatiile recentei Hotarari nr. 2/5 octombrie 2024 (cazul Sosoaca) au fost invocate des in analizele politice de dinainte si de dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Insa nimeni nu pare a discuta implicatiile constitutionale ale deciziei Sosoaca si relevanta lor directa in contextul politic creat de primul tur al alegerilor prezidentiale, sustine, intr-un articol pe Contributors, reputatul jurist american de origine romana Vlad Perju.

In opinia sa, „citita cu atentie, argumentarea hotararii judecatorilor constitutionali indica fundamentele unei posibile invalidari a candidaturii domnului Calin Georgescu pentru turul doi al alegerilor prezidentiale, sau chiar a asumarii mandatului prezidential, in cazul in care acesta ar castiga al doilea tur. Hotararea de invalidare ar avea, evident, un impact major pentru statul de drept si pentru democratie, aceasta fiind justificata doar in masura in care judecatorii constitutionali constata existenta unor dovezi temeinice ca domnul Georgescu nu indeplineste criteriile constitutionale pentru candidatura la functia de Presedinte al Romaniei si/sau ale asumarii mandatului de Presedinte al Romaniei.

In Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024, CCR specifica cum un candidat la functia prezidentiala trebuie sa indeplineasca atat criterii de forma cat si criterii de fond. Criteriile de forma, specificate in Constitutie si in Legea 370 din 20 septembrie 2004 (republicata) pentru alegerea Presedintelui Romaniei se refera la depunerea semnaturilor pentru candidatura, a depunerii declaratiilor de interese si alte asemenea formalitati. Criteriile de fond sunt de doua tipuri. Criteriile de fond speciale sunt prevazute in Constitutie si se refera la varsta pe care trebuie sa o aiba un candidat, cetatenia romana, la faptul ca respectivul candidat nu a fost deja ales de doua ori Presedinte al Romaniei etc. Conditiile de fond generale de natura constitutionala se refera la „valorile si principiile constitutionale ca parte intrinseca a democratiei constitutionale” ( paragraful 31, Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024).

Orice contestatie a candidaturii d-lui Georgescu trebuie, evident, insotita de dovezi temeinice. Cazul Sosoaca arata ca CCR este dispusa de evalueze „conduita si declaratiile publice, precum si efectele acestora in plan constitutional” (paragraful 58, Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024). In cazul Sosoaca, judecatori constitutionali au retinut „promovarea unui discurs constant antidemocratic si antisemit” (paragraful 62, Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024), si faptul ca respectivul candidat „pune la indoiala si desconsidera obligatia de respectare a Constitutiei prin discursul sau public referitor la inlaturarea unor garantii esentiale ale valorilor si optiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE si al NATO” (paragraful 61, Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024)

Citeste mai multe AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *