Astăzi este mare sărbătoare creștină: Izvorul tămăduirii

Astăzi, în prima vineri după Paşte, creştinii ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, zi în care se sfinţesc apele. În această zi, tradiţia creştin-ortodoxă spune că oamenii vin la biserică pentru a lua Agheasma Mică, care este pregătită de preoţi la toate bisericile şi mânăstirile din Iaşi, existând credinţa că cei care asistă la slujba specială făcută la biserică în această perioadă şi cei care citesc acatistul Izvorului Tămăduirii pot scăpa de patima alcoolului.

Această sărbătoare aminteşte de câteva minuni care au fost săvârşite la un izvor care se afla în preajma Constantinopolului, într-una dintre acestea un orb recăpătându-şi vederea după ce s-a spălat pe faţă cu apa izvorului. Acest praznic este închinat Maicii Domnului şi are rolul de a arăta importanţa acestea în ceea ce biserica numeşte „lucrarea mântuirii oamenilor“.

Scrierile sfinţilor părinţi amintesc că de-a lungul anilor izvorul a vindecat mai multe suferinţe şi răni. Şi acum există o biserică în Istanbul în loc care se presupune că există izvorul cu apa tămăduitoare. Biserica Izvorului Tămăduirii este ridicată în secolul al XIX-lea, însă în subsolul acesteia există un paraclis care datează din secolul al V-lea, unde există şi astăzi izvorul respectiv.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *