Arhiepiscopul Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor, adus de urgenţă la Iaşi cu elicopterul SMURD

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, a fost adus luni, 15 ianuarie 2024, cu elicopterul SMURD de la Suceava, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, acuzând probleme cardiace.

Conform informaţiilor apărute până în prezent, ierarhul a fost internat, iniţial, la Spitalul Judeţean Suceava. Din cauză că avea nevoie de tratament de specialitate, acesta a fost transferat, cu ajutorul unui elicopter SMURD, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi.

Cu ce probleme se confruntă ÎPS Calinic

Din primele informaţii, se pare că ÎPS Calinic a suferit un bloc atrioventricular. Din această cauză, înaltul prelat necesită îngrijiri corespunzătoare, într-o clinică de specialitate.

În vârstă de 66 de ani, ÎPS Calinic a fost întronizat arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor pe data de 26 iulie 2020.

Nu este pentru prima dată când ÎPS Calinic se confruntă cu probleme cardiovasculare. În anul 2016, acesta a mai fost supus unei intervenţii chirurgicale, tot din cauza unor afecţiuni cardiace.

Calinic Dumitriu, cunoscut cu numele de Calinic Botoşăneanul, pe numele mirean Constantin Dumitru, este un cleric român care îndeplineşte, în acest moment, funcţia de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Acesta a intrat ca frate la Mănăstirea Putna, în anul 1980 şi a deţinut, mai târziu, funcţia de stareţ la Mănăstirea Râşca.

În anul 1991, după alegerea episcopului Pimen Zainea ca arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, acesta a fost ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titulatura de Botoşăneanul. Din această funcţie, ÎPS Calinic a colaborat cu mitropoliţii Daniel Ciobotea şi Teofan Savu.

El a fost ales în 2020 în postul de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ca succesor al lui Pimen Zainea, fiind întronizat în Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, pe data de 26 iulie.

ÎPS Calinic s-a născut pe data de 18 noiembrie 1957, în municipiul Iaşi. Acesta a urmat primele 10 clase la Şcoala Generală ,,Ion Creangă” din Iaşi şi apoi studiile secundare la Liceul Electrotehnic nr. 1 din Iaşi. În martie 1980, după absolvirea liceului din Iaşi şi satisfacerea stagiului militar, acesta a intrat ca frate la Mănăstirea Putna.

Sursă: adevarul.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *