Apărător de fier și maestrul răsturnărilor de situație
“Cel mai mare dosar pe care l-am avut ca avocat în cazuri penale avea peste 400 de volume.” – Av. Daniel Atasiei
Detalii surprinzătoare și tactici juridice din culisele unor procese care au marcat scena publică: Dosarul “Veranda” zis și „Dosarul Șvaițer”, Dosarul “Buzatu” și Dosarul “Flux”.
Cunoscut pentru abordarea sa intransigentă și pentru succesul său în dosare complexe, avocatul Daniel Atasiei și-a construit o reputație de apărător de fier, dar și de maestru al răsturnărilor de situație.
Într-un an cu alegeri locale, parlamentare si prezidențiale, în care anchetele DNA și DIICOT vizează politicieni de prim rang, avocatul Daniel Atasiei a reușit să combată acuzații și rechizitorii, iar lupta continuă.
Interviu Av. Daniel Atasiei, Lector Univ. Dr. Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași:
“Publicului nu i se livrează un dosar penal complet. De fapt, i se oferă doar anumite fragmente, anumite piese, de cele mai multe ori într-o manieră interesantă, pentru a crea o anumită senzație.”
O apărare de calitate presupune și evidențierea elementelor care pot duce la stabilirea nevinovăției.
Pot exista erori comise în cursul anchetelor penale, iar rolul avocatului este, pe de o parte, să fie înarmat cu studii de procedură penală. Cred că am aceste cunoștințe, le am prin prisma activității didactice pe care o desfășor, iar, pe de altă parte, această pregătire presupune un efort, de cele mai multe ori extrem de intens. Le spun adesea și studenților că activitatea de realizare a camerei preliminare, de verificare a legalității actelor și a probelor, este similară cu căutarea unui diamant cu mâinile în pământ. Nu știi dacă îl vei găsi, nu știi ce valoare are. Cert este că există situații în care volumul de date și de informații care trebuie verificate pentru a găsi eventualele probleme de nelegalitate este imens. Cel mai mare dosar pe care l-am avut ca avocat în cazuri penale avea peste 400 de volume.
Un volum de urmărire penală înseamnă 200 – 250 de pagini, ceea ce reprezintă un volum imens de date și informații care trebuie parcurse pentru a înțelege despre ce este vorba. Odată cu experiența profesională, știi ce să cauți și unde să te duci, dar acestea țin mai mult de secretul profesiei, așa că mă voi opri aici fără a detalia aceste mijloace.”
30 de întrebări despre perspectiva asupra lumii juridice și asupra dedicării necesare pentru a apăra dreptatea.