35.000 de bucati de resturi spatiale zboara in jurul Pamantului. O companie elvetiana isi propune sa faca curatenie

In fiecare saptamana, aproximativ 50 de sateliti sunt lansati in spatiu. Se asteapta ca acest numar va creste rapid in urmatorii cativa ani si, odata cu acesta, creste riscul de coliziuni cu resturile care zboara pe orbite necontrolate, relateaza CNBC.

Aceste coliziuni ne-ar putea crea probleme pe Pamant – prin distrugerea sistemelor de comunicatii, de transport sau chiar bancare.

O echipa din Renens, Elvetia, lucreaza activ pentru a gasi o solutie pentru problema deseurilor spatiale a Pamantului, prin initiativa ClearSpace Mission-1.

„De 60 de ani, am pus sateliti pe orbita si, in esenta, nu-i eliminam”, a declarat CEO-ul ClearSpace, Luc Piguet.

Problema este ca toate predictiile pe care le-am facut in trecut, in ceea ce priveste riscurile de coliziune pe orbita, nu mai sunt cu adevarat aplicabile. Riscul creste foarte rapid”, a adaugat Piquet.

Pentru a sprijini initiativa, startup-ul a facut echipa cu o alta companie elvetiana: producatorul de ceasuri de lux Omega.

„Omega a fost intotdeauna foarte implicata in ceea ce se intampla pe cer”, a declarat Raynald Aeschlimann, CEO-ul Omega.

ClearSpace Mission-1 este programata sa fie lansata pana in 2028, cu ajutorul primei nave spatiale autonoma Proba-1 a Agentiei Spatiale Europene. Scopul este de a captura resturile spatiale si de a le securiza, inainte de a le incetini si de a le elibera in atmosfera Pamantului, unde vor arde deasupra Pacificul de Sud.

Pe masura ce satelitii devin din ce in ce mai ieftini si mai mici, se asteapta ca economia spatiala va avea o expansiune in urmatorul deceniu. Industria globala se estimeaza ca va avea o valoare de 1,8 trilioane de dolari pana in 2035, potrivit cercetarilor McKinsey.

Citeste mai multe AICI

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *