10 obiective turistice de vizitat în Iași

Iași, unul dintre cele mai vechi orașe din România este cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic. 

Orașul este învăluit de frumusețe și de farmec, fiind un veritabil muzeu național, prin comorile de istorie și de artă pe care le are. 

Iată ce poți vizita în Iași

Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică construită în perioada 1906 – 1925, pe locul fostului palat domnesc. Aceasta a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor instituții culturale din Iași.

Palatul Culturii cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” , precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. Este cel mai fotografiat obiectiv turistic din Iași. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este un monument de arhitectură situat în centrul tradițional al Iașului, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.

Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în formă originală, în cea mai mare parte, împrumutând însă elemente asiatice şi occidentale. Mănăstirea Trei Ierarhi are mai bine de 350 de ani, fiind o autentică vatră de cultură și spiritualitate, Catedrala Mitropolitană a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice

Râpa Galbenă

Râpa galbenă sau Esplanada Elisabeta este o zonă cu diferență de nivel situată la poalele dealului Copou, fiind străbătut de numeroase izvoare subterane. 

Zona facilitează circulația pietonilor între zona gării, dealul Copou și zona centrală a orașului. Un detaliucare atrage atenția e că aici își dădeau întâlnire Mihai Eminescu și Veronica Micle. Esplanada Elisabeta a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași.

Catedrala Romană-Catolică

Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală.

Interiorul este atracția principală a bisericii, aceasta având un spațiu central înconjurat de un hol semicircular.  Cele 24 de ferestre, vitraliile, mozaicul, altarul, orga sunt executate la un nivel magistral. Datorită acusticii foarte bune, aici au loc adesea concerte, experiență ce merită încercată.

Parcul Copou și Teiul lui Eminescu

Parcul Copou (sau Grădina Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului. În parc se găsește cel mai vechi monument din România: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu Lei. Coloana din piatră înaltă de 15 m, susținută de patru lei, simbolizează cele patru puteri europene care au recunoscut independența Țărilor Române.

Parcul este prezent inclusiv în literatura contemporană și pune la dispoziția vizitatorilor o casă de cultură numită „Mihai Ursachi”, fiind o destinație populară în rândul localnicilor și al turiștilor. Anual, aici se organizează activități culturale, printre care festivaluri de poezie, expoziții de fotografie și târguri meșteșugărești, În centul parcului, lângă Teiul lui Eminescu, se găsește bustul lui Eminescu și bustul vechiului său prieten Ion Creangă.

Citește mai mult pe alohotels.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *